Dieta warzywno-owocowa została opracowana przez doktor Ewę Dąbrowską. Głównym zadaniem tej diety jest oczyszczenie organizmu z toksyn i licznych złogów gromadzących się w tkankach. Dieta dr Dąbrowskiej jest rodzajem diety głodówkowej, dzięki czemu uruchamia trawienie wewnętrzne prowadząc do spalania tkanki tłuszczowej oraz tkanek schorowanych i zniszczonych.

Zalety diety warzywno-owocowej:
– oczyszczenie organizmu,
– spadek wagi,
– leczenie miażdżycy,
– leczenie nadciśnienia.

Z powodu formy głodówkowej występują przeciwwskazania w stosowaniu diety. Są to:
– choroby psychiczne i ciężkie depresje,
– gruźlica,
– cukrzyca na insulinie,
– nadczynność tarczycy,
– niedoczynność nadnerczy,
– wyniszczenie organizmu (nowotwory),
– ciąża i okres karmienia,
– wiek (przed okresem dojrzewania).