Dieta paleo to dieta opracowana przez dr Lorena Cordaina. Jest to obecnie  najpopularniejsza dieta odchudzająca, choć jej założenia powstały już wiele lat temu, dlatego jest często nazywana „dietą naszych przodków”. Dieta paleo jest sposobem życia, gdyż dotyczy nie tylko nawyków żywieniowych, a także wskazanej aktywności fizycznej na świeżym powietrzu.

Dieta paleo jest dietą wysokobiałkową i opiera się na chudych mięsach, rybach i owocach morza. W trakcie stosowania diety należy unikać zbóż, roślin strączkowych, nabiału, produktów przetworzonych, oraz cukru.

 

Dietę paleo wyróżnia:

stosunkowo duża ilość białka zwierzęcego w porównaniu z typową dietą odchudzającą
– dobre węglowodany z owoców i warzyw, nie ze zbóż, bogatych w skrobię bulw
– duża ilość błonnika z ubogich w skrobię owoców i warzyw
– umiarkowana ilość tłuszczu, z przewagą dobrych (jedno- i wielonienasyconych) i niemal w równych ilościach tłuszcze omega-3 i omega-6
– wyroby o wysokiej zawartości potasu i niskiej sodu
– produkty o niskim ładunku zasadowym
– produkty bogate w witaminy i minerały