Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) została opracowana przez Amerykańskich naukowców i ma na celu zapobieganie i leczenie nadciśnienia tętniczego, na które cierpi 30% dorosłej populacji.
Główne założenia diety DASH opierają się na zmniejszeniu spożywanego tłuszczu, tłustego mięsa, a równocześnie wprowadzeniu do diety dużej ilości warzyw i owoców, jak również zbóż, nasion oraz produktów zbożowych. Wszystko to ma na celu zmniejszenie spożycia sodu w diecie, a także ograniczenie cukrów prostych.
Produkty polecane:
– wszystkie świeże i mrożone warzywa i owoce;
– chleb pełnoziarnisty, razowy, żytni, płatki zbożowe, musli, makaron pełnoziarnisty;
– mleko i jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu, twaróg chudy i półtłusty;
– wszystkie gatunki ryb (szczególnie tłuste jak makrela, łosoś, śledź);
– indyk i kurczak bez skóry, schab środkowy, cielęcina, polędwica wołowa;
– sorbety owocowe, koktajle owocowe, gorzka czekolada;
– herbata bez cukru, woda mineralna, świeżo wyciskane soki;
Produkty, których należy unikać:– płatki kukurydziane, biały ryż, białe pieczywo;
– warzywa zasmażane, owoce kandyzowane, warzywa i owoce konserwowe, dżemy;
– tłuste mleko, tłuste sery, śmietany;
– ryby smażone, wędzone;
– tłusta wieprzowina i wołowina, kaczka, gęś, podroby, kiełbasy, parówki;
– słodzone napoje, kawa i herbata z cukrem.